ik zoek...

ik zoek opvang dichtbij...

Coronavirus - Hoe gaan we hier bij Kober mee om?

aanmelden noodopvang

Op 31 maart 2020 heeft het kabinet besloten dat alle eerder genomen maatregelen van kracht blijven, in ieder geval tot en met 28 april. Dat betekent dat de kinderopvang gesloten blijft tot en met 28 april, de scholen blijven dicht tot en met de meivakantie.   

Vanuit de overheid hebben wij opdracht gekregen om voor kinderen waarvan beide ouders in cruciale functies werken noodopvang te bieden. Dit geldt ook voor eenoudergezinnen. En ook voor ouders die geen klant zijn bij Kober kinderopvang. 

In een gezin waarin slechts één ouder een cruciaal beroep uitoefent, is het verzoek aan ouders om eerst zelf opvang te regelen. Mocht dat niet lukken, dan kun je ook een beroep op de noodopvang doen. 

Met het formulier op www.kober.nl/corona-noodopvang kun je je aanmelden voor de noodopvang. Nadat wij het ingevulde formulier hebben ontvangen, neemt het serviceteam zo snel mogelijk contact met je op. Onze pedagogisch medewerkers staan voor je klaar.  

Informatie en contact

Voor informatie die niet op deze website te vinden is verwijzen we je graag door:

  • Informatie over het coronavirus, de verspreiding en preventiemaatregelen: RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19) of telefonisch via 0800 – 1351.
  • Vragen over het coronavirus in relatie tot je persoonlijke gezondheidssituatie of die van jouw kind: je eigen huisarts.
  • Voor overige vragen zijn we bereikbaar via e-mail serviceteam@kober.nl en telefoonnummer (076) 504 56 05. Of neem contact op met je unitmanager. De contactgegevens vind je op www.kober.nl.

aanmelden noodopvang

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vraag & antwoord

We zitten in een uitzonderlijke situatie en krijgen hier veel vragen over. Hieronder vind je antwoord op een aantal veelvoorkomende vragen. Bij een aantal vragen verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid. Op deze website staat de meest actuele informatie.

We snappen dat je je misschien zorgen maakt over de kosten voor kinderopvang. De branchepartijen van de kinderopvang (BMK, BK en BOinK) hebben een brief opgesteld voor ouders. In deze brief lichten ze een aantal zaken toe en roepen ze ouders op zich geen zorgen te maken over de kosten voor kinderopvang. 

Gelukkig kregen we goed nieuws op 20 maart: het kabinet heeft besloten dat ouders de eigen bijdrage die ze betalen voor de periode van 16 maart tot en met 6 april, terugkrijgen. Dit betekent dat je als ouder de factuur wel eerst moet betalen. We storten het bedrag later weer terug op je rekening. Kijk onder het kopje 'kosten' hieronder voor antwoorden op veelgestelde vragen. 


Kinderopvang

Mag mijn kind naar de kinderopvang?
De kinderopvang is dicht tot en met 28 april 2020. De kinderopvang is alleen geopend voor noodopvang. Kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken kunnen zich aanmelden voor noodopvang

Wanneer mag ik mijn kind naar de nood(kinder)opvang brengen?
Ga voor alle actuele informatie naar de website van Rijksoverheid

Wanneer werk ik in een cruciale beroepsgroep?
Bekijk hier het overzicht van cruciale beroepsgroepen.

Wat als ik in een cruciale beroepsgroep werk, maar mijn partner niet?
Ga voor alle actuele informatie naar de website van Rijksoverheid

Ik maak normaal geen gebruik van kinderopvang, maar ik werk wel in een cruciale beroepsgroep. Kan ik gebruik maken van de (nood)opvang?
Ga voor alle actuele informatie naar de website van Rijksoverheid

Je kind heeft milde klachten zoals niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten en/of verhoging (tot 38 graden). Mag hij/zij naar het kindcentrum (noodopvang) komen? 
Kober volgt hierin de richtlijnen van het RIVM. Je kind mag niet komen en moet thuisblijven tot 24 uur nadat het is opgeknapt. Als de klachten verergeren neem dan telefonisch contact op met uw huisarts.

Mag mijn kind naar de opvang komen als mijn kind hoest, snottert of verkouden is vanwege chronische klachten?
De situatie waar we nu mee te maken hebben is een uitzonderlijke situatie die zich niet eerder heeft voorgedaan. In deze situatie gelden andere regels en het is belangrijk dat iedereen zich daar aan houdt. Zo zijn de richtlijnen het meest effectief. Bij Kober kinderopvang zijn de richtlijnen van het RIVM leidend. We hanteren hierbij in deze uitzonderlijke situatie voor alle kinderen dezelfde regel. Of een kind de klachten vanwege chronische aandoening heeft, is in deze situatie niet relevant. 

Wat betekenen de aangescherpte quarantainemaatregelen? 
Het kabinet heeft 23 maart de quarantaine maatregelen aangescherpt. Dat betekent dat het hele gezin thuisblijft als één gezinslid koorts heeftDit geldt niet voor mensen die werken in de cruciale beroepen. Voor de noodopvang geldt dat alleen gezonde kinderen zonder klachten mogen komen.  

Hoe houden we de kinderopvang veilig? 
Voor de veiligheid van de kinderen, van de pedagogisch medewerkers en van ouders hebben wij afspraken gemaakt. We hebben dit ook afgestemd met de gemeenten, de scholen en andere samenwerkingspartners. Je vindt deze richtlijnen hier.

Alle bijeenkomsten worden sinds 23 maart verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Wat betekent dat voor de kinderopvang? 
De kinderopvang gaat in elk geval tot en met 28 april door met de noodopvang van kinderen met ouders in cruciale beroepen.  Of er daarna aanvullende maatregelen komen, weten we op dit moment niet. 

Kosten

Mijn kind blijft vanaf 16 maart verplicht thuis, moet ik wel blijven betalen voor opvang?
Ga voor alle actuele informatie naar de website van Rijksoverheid

Ik werk in een cruciale beroepsgroep en ik maak gebruik van de noodopvang. Moet ik daar kosten voor maken? 
Ga voor alle actuele informatie naar de website van Rijksoverheid

Voor wie is de compensatie van de eigen bijdrage van ouders bedoeld? 
Ga voor alle actuele informatie naar de website van Rijksoverheid

Hoe gaat de overheid de eigen bijdrage van ouders compenseren?
Ga voor alle actuele informatie naar de website van Rijksoverheid

Hoe werkt de compensatie in de praktijk?
De regeling wordt op dit moment nog nader uitgewerkt. Zodra wij meer informatie hebben, informeren we de ouders. 

Wanneer krijg ik de kosten van de kinderopvang terug?
De regeling wordt vanaf 23 maart verder uitgewerkt door het ministerie van SZW, Belastingdienst toeslagen, Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, BOinK en Voor Werkende Ouders. De details zijn nog niet beschikbaar, zodra wij meer informatie hebben, informeren we je. 

Waarom moet ik eerst betalen en krijg ik daarna pas geld terug? 
Het recht op kinderopvangtoeslag geldt alleen als je de factuur hebt betaald. De teruggave van je eigen bijdrage is gekoppeld aan je recht op kinderopvangtoeslag. Wij vragen je om je factuur van april te betalen. 

De periode die nu wordt genoemd spreekt van 15 maart tot en met 28 april, hoe gaat het daarna? 
Alle maatregelen die zijn aangekondigd gelden voor deze periode. Volgens het ministerie is verlenging van de compensatie gekoppeld aan de overige aangekondigde maatregelen. 

Wordt de compensatieregeling voor de ouderbijdrage verlengd? 
Nu de kinderopvang langer gesloten blijft, wordt ook de compensatieregeling eigen bijdrage kinderopvang t/m 28 april verlengd. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel eerst de factuur betalen. Als je jouw kind(eren) vanwege de coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang of bso kunt brengen wordt dit gecompenseerd. Dat geldt voor alle ouders. Dus ook voor de ouders met cruciale/ vitale beroepen die nu gebruik maken van de noodopvang. Ouders die hun facturen gewoon doorbetalen, krijgen de kosten voor kinderopvang gedurende de periode dat de kinderopvang gesloten is, volledig vergoed. 

 

Overig

Moet ik nog naar mijn werk als mijn kinderen niet meer naar de opvang kunnen?
Ga voor alle actuele informatie naar de website van Rijksoverheid

Welke maatregelen neemt Kober om besmetting te voorkomen? 
Kober kinderopvang volgt de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). We brengen deze maatregelen ook onder de aandacht bij kinderen: 

  • Was je handen regelmatig met water en zeep;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes of tissues en gebruik deze slechts één maal;
  • We geven elkaar geen hand. 

Wat verstaan we onder hoesten en verkoudheid? 
We volgen de richtlijn van het RIVM en kunnen hierover geen nadere uitspraken doen. Nogmaals: bij niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten en/of verhoging (tot 38 graden) mag een medewerker of kind niet komen. 

Als ik mijn kind gedurende deze uitzonderlijke periode (waarin de extra maatregelen rondom preventie van het Corona virus van kracht zijn) niet breng ontvang ik dan een ruildag? 
Normaal gesproken geldt bij tijdige afmeldingen het ruilbeleid. In deze overmachtssituatie is de normale ruilregeling niet van toepassing. Hoe we hiermee omgaan, bekijken we na afloop van deze periode. Dat hangt onder andere af van de duur en de impact van deze extreem uitzonderlijke omstandigheden.    

Ik wil het contract per direct opzeggen. Houdt Kober mij aan de opzegtermijn van één maand? 
We houden ons aan de gebruikelijke opzegtermijn van één maand. Dit staat ook zo in onze Algemene Voorwaarden. 

Mag mijn kind nog buitenspelen? 
Het RIVM geeft aan dat uit de gegevens die nu bekend zijn, kinderen weinig bij lijken te dragen aan de verspreiding van het coronavirus. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen prima met anderen spelen als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest. Maar vermijd grote groepen.  

 

Heb je een vraag die hierboven niet wordt beantwoord, neem dan contact met ons op.

aanmelden noodopvang

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren