Hoe maak je de huishoek nog leuker?
Dé plek voor kinderen om alles wat ze zien en meemaken na te spelen. Ze werken er aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling, zintuiglijke ontwikkeling, denk- en rekenontwikkeling en taal.
De jongste kinderen doen in de huishoek vooral ervaring op met verschillende soorten materialen en de mogelijkheden ervan. Dreumesen vermaken er zich met het openen en sluiten van deuren, een deksel op de pan doen of iets in en uit een mandje doen. Peuters spelen hun ervaringen na en verrijken deze met nieuwe handelingen die ze zelf ontdekken of van een ander kind afkijken. Het helpt hen de wereld te begrijpen.
Net echt
Of je nu een keukentje of een poppenhoek hebt of beide: gebruik zoveel mogelijk echte materialen. Een soeplepel die klettert in de pan, een gedekte tafel, een opgemaakt bed voor de pop, een waslijn met kleertjes... Daarmee kunnen kinderen de thuissituatie perfect nabootsen en in hun rol van vader of moeder kruipen.
- Tip! De huishoek mag voor de peuters aan drie kanten gesloten zijn, zo creëer je een echte ‘kamer’.
Materiaal
Keuken: kook- en eetgerei (gardes, pollepels, bestek, pannen, vergiet, maatbeker), afwasborstel, afwasteil, schort, pannenlap, theedoek, etenswaar, borden, bekers, tafeltje met stoeltjes.
Poppenhoek: poppen met harde ledematen en een zacht lijf (die zijn het makkelijkst aan en uit te kleden), kleding, bedje, slabbetjes, wandelwagen, flesjes
Hoe rijker de huishoek hoe gevarieerder het spel!