ik zoek...

ik zoek opvang dichtbij...

Actuele informatie over corona

Hoe was je dag?

Vrijdag 15 mei

Na weken gesloten te zijn geweest voor reguliere opvang, gingen alle locaties deze week weer open. Fijn! Nu kunnen we weer doen wat we het liefst doen, namelijk kinderen opvangen en begeleiden!

De eerste dagen zijn over het algemeen goed verlopen. Op de groep zijn we bewust bezig met de emotionele veiligheid van de kinderen. We hebben (opnieuw) kennis gemaakt met elkaar en de ruimte en materialen verkend. En dat hebben ze enorm veel gedaan: spelen met het speelgoed en met elkaar.

We proberen te zorgen voor zoveel mogelijk voorspelbaarheid, in dagstructuur en vaste gezichten. Door goed naar de kinderen te kijken en te luisteren zien wij wat ze nodig hebben om zich weer snel veilig en vertrouwd te voelen.

Als kinderen vragen stellen over de situatie rondom het coronavirus geven we daar open, eerlijk en leeftijdsadequaat antwoord op. We laten hierbij steeds het initiatief bij het kind. Ook leren we de kinderen spelenderwijs omgaan met maatregelen zoals hoesten in de elleboog en vaker de handen wassen. 

Kinderen kunnen bijvoorbeeld een diploma handen wassen verdienen. Ze krijgen dan met een (niet-watervaste) stempel of stift een plaatje op de rug van hun hand. Als ze het plaatje er af gewassen hebben, dan hebben ze een diploma verdiend.

Ben jij ook zo nieuwsgierig?

Nu je kind na wéken weer naar school, de bso of de kinderopvang gaat, wil je als ouder natuurlijk graag weten hoe het was. Uit betrokkenheid, nieuwsgierigheid en misschien ook wel uit zorg in deze nieuwe situatie. Misschien had je het liefst even meegekeken bij je kind op school of op de groep. Maar dat gaat helaas niet. 

Als ouder heb je zelf vaak veel vragen, waar we van de kinderen niet vanzelf antwoord op krijgen. Je kind geeft vaak zelf aan wanneer het over de dag wil praten. Als ouder zie je aan je kind hoe en wanneer die behoefte er is. Het ene kind doet dat gelijk al als je onderweg bent naar huis, het andere laat het even bezinken en vertelt pas uren later wat het heeft beleefd en gedaan. Vaak willen kinderen even tot rust komen voordat ze de dag willen evalueren.

Kinderen beleven hun dag op hun eigen manier en zijn zich niet bewust van de vragen die volwassenen hebben. Het kan zelfs zo zijn dat ze de vragen die wij stellen niet fijn vinden of het moment waarop we deze vragen stellen niet het juiste moment is. 

Vraag: ‘Hoe was het vandaag?”

Antwoord: “Gewoon”.

Vraag: “Wie waren er allemaal?”

Antwoord: “Net als anders”.

Vraag: “Wat heb je gedaan?”

Antwoord: “Weet ik niet (meer)”.

 

Probeer vooral je eigen zorgen niet in je vragen door te laten dringen zoals:

Vraag: “Het zal wel moeilijk zijn om niet met heel de groep samen te zijn?”

Antwoord: “Mwah”. (zucht) 

 

Als je toch graag meer wilt weten over de dag van je kind, wees dan bewust hoe je je vragen stelt. Een mooie opening voor een gesprek met je kind is om een foto te laten zien die in de ouderapp geplaatst is. Als je kind wil vertellen, lukt dat prima aan de hand van de foto. Stel vragen als: Wil je hier iets over vertellen?, of: Wat was je hier aan het doen?” 

Ook tijdens een wandeling of gezamenlijke activiteit komt er vaak spontaan een gesprekje op gang.

Veel succes in jullie nieuwe begin!

Al met al is het voor iedereen zoeken in dit nieuwe begin. Samen maken we er het beste van. Mocht je nog vragen hebben of gewoon even je verhaal kwijt willen over deze nieuwe start met de kinderen, dan kun je altijd terecht bij de pedagogisch medewerkers van de groep. 

 

ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren