ik zoek...

ik zoek opvang dichtbij...

Actuele informatie over corona

Op ontdekkingstocht

Vrijdag 09 juni

Best spannend de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je kind een veilige, vertrouwde basis. Een plek waar je kind echt gezien wordt. Waar het alle ruimte krijgt om ‘zelf te doen’ en zich samen met andere kinderen te ontwikkelen. 

Dit jaar implementeren wij ons nieuwe pedagogische beleid. Ons uitgangspunt is dat we kinderen samen wegwijs maken in de wereld. Om dat goed te kunnen doen, werken we vanuit een duidelijke en herkenbare pedagogische formule. Deze bestaat uit zes thema’s, die we één voor één introduceren op alle locaties. In de afgelopen periode zijn onze pedagogisch medewerkers actief aan de slag gegaan met het tweede thema ‘op ontdekkingstocht’. 

De ruimte ontdekken

Om kinderen optimaal te ondersteunen bij ‘hun’ ontdekkingstocht, kijken we continue wat kinderen nodig hebben om zich te ontwikkelen op diverse gebieden. Denk hierbij aan de sociaal emotionele, cognitieve, creatieve en motorische ontwikkeling. De aanwezigheid van andere kinderen en de begeleiding van onze pedagogisch medewerkers spelen hierbij een belangrijke rol. Maar ook de fysieke ruimte waar de kinderen aanwezig zijn, is van groot belang. 

De afgelopen maanden stonden onze medewerkers bewust stil bij de ruimte: hoe ziet deze eruit? Welke materialen zijn er? Hoe spelen de kinderen hier? En welk ontwikkelingsgebied stimuleren die materialen nu eigenlijk? Hoe uitdagender en ‘rijker’ de speel- en leeromgeving voor kinderen is, hoe intensiever en leuker hun spel. Hoe meer er te ontdekken valt en te leren. 

Hoeken en activiteitenplekken

Maar hoe creëer je die uitdagende omgeving? Daarvoor zijn onze locaties aan de slag gegaan met hoeken en activiteitenplekken, afgestemd op de leeftijd van kinderen. Een voorbeeld van een uitdagende ruimte is een huishoek voor kinderen tot 6 jaar. Dé plek voor kinderen om alles wat ze zien en meemaken na te spelen. We zorgen voor zoveel mogelijk echte materialen: een soeplepel die klettert in de pan, een gedekte tafel, een opgemaakt bed voor de pop of een waslijn met kleertjes… Zo ervaren én ontdekken kinderen spelenderwijs wat zij hier allemaal mee kunnen doen.  

Op de buitenschoolse opvang bieden activiteitenplekken kinderen volop keus om te ontwikkelen, zoals natuurbeleving, creatieve en kunstzinnige vorming, ruimtelijk inzicht en techniek, taal en denken, maar ook gezelschapsspellen en media. Kinderen hebben vaak allerlei vragen over bijvoorbeeld de natuur. Door samen op onderzoek uit te gaan, leren kinderen veel en stimuleren we veel ontwikkelingsgebieden. Creativiteit zorgt er voor dat kinderen doen: ze spelen, proberen uit en verbazen zichzelf. Want hoe leuk is het als je samen met je vriendjes en vriendinnetjes een voorstelling gaat maken en zelf alles mag doen en beslissen? 

Nieuwsgierig naar onze pedagogische visie? Lees hier verder.

ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren