ik zoek...

ik zoek opvang dichtbij...

Samen lezen – de voordelen van voorlezen

Donderdag 11 januari

Op woensdag 24 januari starten de Nationale Voorleesdagen. Deze campagne richt zich op kinderen van 0 tot 6 jaar. Het doel is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen is namelijk goed voor de ontwikkeling van kinderen, ongeacht de leeftijd. Het is zelfs bewezen dat voorlezen aan baby’s van 3 à 4 maanden al van invloed is op hun verdere ontwikkeling. 

We zetten nog vijf voordelen van voorlezen op een rij:

1. Het vergroot de woordenschat

Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen. Ze leren nieuwe woorden en kunnen deze ook beter in de context plaatsen. Woorden die (nog) moeilijk zijn, kun je gelijk uitleggen. Prentenboeken helpen hier ook bij, want door de plaatjes of tekeningen begrijpen kinderen het verhaal beter en leren ze nieuwe woorden. 

2. Het stimuleert inlevingsvermogen

Boeken laten kinderen nieuwe situaties beleven. Ze komen door een verhaal in aanraking met andere landen, culturen of situaties die ze zelf nog niet hebben beleefd. Aan de hand van het verhaal kan je een kind heel eenvoudig meer vertellen. Zo leren ze van situaties terwijl ze het zelf niet hebben meegemaakt. Dit stimuleert hun inlevingsvermogen.

3. Een fijn moment van samen zijn

Voorlezen is even een moment van samen zitten. Als een kind wat drukker is, kan het hem of haar helpen rustig maken. Ook verbetert het concentratievermogen van kinderen. Dit komt vervolgens weer goed van pas als je kind met school begint. Vanwege het rustgevende effect is voorlezen een aanrader voor het slapen gaan. 

4. Het is eenvoudig

Door de natuurlijke interesse van kinderen is het niet moeilijk om een kind mee te nemen in het verhaal. Daarnaast zijn boeken handzaam en makkelijk mee te nemen. 

5. Bevorderen leesgedrag

Doordat kinderen zijn voorgelezen, weten ze hoe leuk lezen is. De kans dat ze daardoor zelf gaan lezen, lijkt dan ook groter. Meerdere onderzoeken hebben ook uitgewezen dat voorlezen de schoolprestaties verbetert. Een perfecte voorbereiding (op het lezen) op school dus!

Om al deze redenen vinden wij bij Kober voorlezen belangrijk! We besteden hier veel aandacht aan. Al is het maar een kort verhaaltje. Tijdens de Nationale Voorleesdagen besteden we er extra veel aandacht aan. 

 

ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren