ik zoek...

ik zoek opvang dichtbij...

Actuele informatie over corona

Samen lezen – leuk én leerzaam

Donderdag 10 januari

Op woensdag 23 januari starten de Nationale Voorleesdagen. Deze campagne richt zich op kinderen van 0 tot 6 jaar met als doel het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen is namelijk goed voor de ontwikkeling van kinderen, ongeacht de leeftijd. Het is zelfs bewezen dat voorlezen aan baby’s van 3 à 4 maanden al van invloed is op hun verdere ontwikkeling. 

Vijf voordelen van voorlezen op een rij:

1. Het vergroot de woordenschat

Door het voorlezen, leren kinderen nieuwe woorden en kunnen ze deze beter in de context plaatsen. Zo vergroten ze hun woordenschat. Moeilijke woorden, kun je gelijk uitleggen. Prentenboeken zijn een handig hulpmiddel, want door de plaatjes of tekeningen begrijpen kinderen het verhaal beter. Dit heeft ook invloed op het leren van nieuwe woorden. 

2. Het stimuleert inlevingsvermogen

Boeken laten kinderen nieuwe situaties beleven. Ze komen door een verhaal in aanraking met andere landen, culturen of situaties die ze zelf nog niet hebben beleefd. Aan de hand van het verhaal kan je een kind heel eenvoudig meer vertellen. Zo leren ze van situaties terwijl ze het zelf niet hebben meegemaakt. Dit stimuleert hun inlevingsvermogen.

3. Een fijn moment van samen zijn

Voorlezen is een moment van samen zitten. Als een kind wat drukker is, kan het hem of haar helpen rustig maken. Ook verbetert het concentratievermogen van kinderen. Dit komt vervolgens weer goed van pas als je kind met school begint. Vanwege het rustgevende effect is voorlezen een aanrader voor het slapen gaan. 

4. Het is eenvoudig

Door de natuurlijke interesse van kinderen is het niet moeilijk om een kind mee te nemen in het verhaal. Daarnaast zijn boeken handzaam en makkelijk mee te nemen. 

5. Bevorderen leesgedrag

Door kinderen voor te lezen, weten ze hoe leuk lezen is. De kans dat ze daardoor zelf gaan lezen, lijkt dan ook groter. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat voorlezen de schoolprestaties verbetert. Een perfecte voorbereiding (op het lezen) op school dus!

Om al deze redenen vinden wij bij Kober voorlezen belangrijk. We besteden hier veel aandacht aan. Al is het maar een kort verhaaltje. Tijdens de Nationale Voorleesdagen besteden we er extra veel aandacht aan.

Veel leesplezier!

ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren