ik zoek...

ik zoek opvang dichtbij...

Actuele informatie over corona

Tip: Luister actief

Vrijdag 18 december

Kinderen hebben vaak heel goed in de gaten dat het niet loopt zoals normaal. Ouders praten over andere dingen, de televisie staat wellicht wat meer aan. Er zijn veel extra telefoontjes en gesprekken. Ook ben je wellicht ineens thuis aan het werk, of veel meer weg. Leg uit waarom: om het virus te af te remmen, moeten we niet zo dicht bij elkaar werken, daarom werken veel ouders nu thuis.

Kinderen checken hun gevoel door naar je toe te gaan. Je reactie is dan van belang: wuif je het weg, dan geef je de boodschap: “jouw gevoel klopte niet, er is niets aan de hand”. Dat is niet wenselijk. Sluit juist aan: “ja, ik voel me niet zo lekker, of ‘ja, ik ben wat ongerust”. Maak echt contact met het kind, daarmee geef je aan dat zijn of haar gevoel klopte. Kinderen voelen ook goed aan wanneer er een lastig onderwerp speelt. Ook dan kun je het benoemen: Ja, er is een moeilijke situatie nu. Hoe voelt het voor jou? Bespreek het, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Er zijn genoeg filmpjes geplaatst op social media om uit te leggen wat er aan de hand is. Hieronder voegen we er ook een paar toe. Je mag er ook bij vertellen dat er mensen hard voor werken om het virus af te remmen.

Tips (bron CJG):

  • Luister actief. Leg je telefoon weg. Stel ook vragen aan je kind en maak hardop samenvattingen van wat je samen hebt besproken. Gebruik eventueel plaatjes en tekeningetjes.
  • Neem er de tijd voor. Sommigen dingen zijn moeilijk in een keer uit te leggen. Dat hoeft ook niet.
  • Heb een open houding. Laat zien dat geen enkele vraag of opmerking ‘dom’ of ongepast is.
  • Wees bewust van je niet-verbale communicatie. Je lichaamshouding en gelaatsuitdrukking zegt meer dan je woorden. Ga dus niet alleen maar geruststellen, wanneer je je niet gerust voelt.
  • Geef afgewogen informatie. Maak het niet alleen maar eng en negatief. Probeer er ook hoopvoller informatie naast te plaatsen.
ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren