ik zoek...

ik zoek opvang dichtbij...

Actuele informatie over corona

Vanuit een veilige basis

Maandag 18 september

Als je je kind naar een kinderdagopvang brengt, wil je natuurlijk dat hij of zij in veilige handen is. En dat is in het begin best spannend! Bij Kober kinderopvang zorgen we voor een veilige en vertrouwde basis, voor jou én je kind. We hebben een frisse kijk op kinderen en de wijze waarop ze opgroeien en leren. Die is ook bepalend voor ons pedagogisch handelen. 

Dit jaar implementeren wij ons nieuwe pedagogische beleid. Ons uitgangspunt is dat we kinderen samen wegwijs maken in de wereld. Om dat goed te kunnen doen, werken we vanuit een duidelijke en herkenbare pedagogische formule. Eerder vertelden we je hier al meer over en over de thema’s ‘zelf doen’ en ‘op ontdekkingstocht’. In de maanden mei, juni en juli zijn de medewerkers van al onze locaties actief aan de slag gegaan met het derde thema: ‘vanuit een veilige basis’.

Veilig en geborgen

Hoe gericht kinderen ook zijn op ontdekken, zij ontwikkelen zich pas als zij zich veilig en geborgen voelen. Kinderen die zich emotioneel veilig voelen, hebben het naar hun zin en zijn ontspannen. Zij voelen zich gehoord en gezien, mogen zichzelf zijn en voelen dat zij erbij horen. Onze rol is om kinderen altijd dat veilige gevoel te geven. Ook als contacten nog even niet zo soepel verlopen of als nieuwe vaardigheden nog niet lukken. 

Met behulp van doe- en bespreekkaarten stonden onze medewerkers de afgelopen maanden expliciet stil bij de manier waarop wij kinderen altijd dat veilige en geborgen gevoel kunnen geven. Hoe maken we écht contact met kinderen, tonen we oprechte interesse en luisteren we naar wat kinderen ons te vertellen hebben? We keken ook naar manieren waarop wij bijdragen aan de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. Bijvoorbeeld door positief te communiceren en de gevoelens van kinderen te (her)kennen. Met een van de kaartjes bespraken we het effect dat je kunt bereiken als je een effectief compliment geeft. Bijvoorbeeld je was erg behulpzaam of ik vind jou een doorzetter. Dit heeft veel meer effect dan een ineffectief compliment als ‘wat mooi’ of ‘goed gedaan’. 

Uiteraard blijft het niet alleen in deze maanden, maar we besteden hier altijd aandacht aan. 

Wil je meer weten over onze kijk op kinderen en opvoeding? Lees dan hier verder. 

ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren