ik zoek...

ik zoek opvang dichtbij...

Actuele informatie over corona

Weken op elkaars lip: Zo houd je het thuis gezellig

Vrijdag 10 april

De corona maatregelen hebben een grote impact op ons allemaal. Het huis is vol, je kinderen vragen meer aandacht en je hebt letterlijk weinig ruimte om even een momentje voor jezelf te nemen. 

Het plots moeten combineren van werk-, school-, zorg- en huishoudelijke taken, maar ook bijvoorbeeld zorgen om het virus zelf of onzekerheid over werk en inkomen, maken dat de spanningen in huis kunnen toenemen. Deze tips van Veilig Thuis kunnen je helpen om het thuis prettig te houden.

Eigen (werk)plek 
Ga niet de hele dag in dezelfde ruimte zitten. Gun elkaar een eigen plekje waar je even iets voor jezelf kunt doen; een boek lezen, of iemand bellen. 

Werk je allebei thuis? Probeer een eigen werkplek te maken. Als het kan: werk niet in dezelfde ruimte. Het aanrecht in de keuken kan een prima sta-werkplek zijn.  

 
Zen-moment 
Ben je vaak gespannen? Waar komt die spanning vandaan? Bespreek het met een vriend of vriendin, ga een rondje lopen, of neem de kinderen mee naar buiten voor een frisse neus. Of ga sporten. Kijk op YouTube en Instagram voor een workout die bij je past. Mediteren om weer even helemaal te kunnen ontspannen kan ook helpen 
 
Begrijp elkaar 
Zijn er irritaties? Gebruik een rustig moment om te bespreken wat je moeilijk vindt aan het gedrag van de ander, en hoe jij daar op reageert. Bespreek hoe je het voor elkaar gemakkelijker kunt maken.   

 

Time-out  
Spreek met je huisgenoten af dat als de spanning hoog oploopt, je een time-out kunt nemen.  
Een time-out betekent dat je zonder verdere toelichting even kunt afkoelen. Loop even naar een andere ruimte, of ga even naar buiten. Wil iemand een time-out, dan mag dat, er worden geen vragen gesteld en niemand probeert om diegene tegen te houden. 

 

In deze periode zijn de zorgen om kwetsbare gezinnen toegenomen. Niet alleen valt de structuur van school/opvang voor kinderen weg, maar er is ook minder zicht op kwetsbare gezinnen nu buren, bekenden, pedagogisch medewerkers/leerkrachten, vriendjes en vriendinnetjes elkaar niet meer ontmoeten. Zo worden signalen dat deze gezinnen hulp kunnen gebruiken minder zichtbaar.

Juist nu hebben we elkaar hard nodig! Ken je een gezin waar de spanning nu mogelijk hoog oploopt of kom je zelf in de knel? Op onderstaande websites vind je waardevolle informatie die je mogelijk verder kunnen helpen.

ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren